lördag 31 mars 2012

T-t-t-t-t-ankar

Så många dagar, kvällar och nätter jag tillbringat i Stockholms skärgård. Så otroligt genuin jag känt mig. Från yttertrappan till stugan, blickandes ut mot ängen och havet, sommar som vinter.

Resor ut till skärgårdsön, vinter, vår, sommar och höst. Och tillhörigheten, den självklara, som en del i en underförstådd gemenskap. Och den gamla talljäveln, som alltid stod mitt i blickfånget. Någonstans hade jag säkert föreställningen om att det skulle vara för evigt. Tills jag lät tanken snurra några varv och jag insåg att det landade och handlade om leda.

Everything must pass...

måndag 26 mars 2012

Sträcklyssning

Har sträcklyssnat på Filip och Fredriks podcast och gapskrattat. För det mesta så långt ifrån högkultur man kan komma, fyllt med mediereferenser som knappt når utanför TV4s lunchmatsal, Ålstensängen eller Riche, men det kan jag ta.

Man måste inte förstå allting.

Skall skicka en text och åka til stan för att lämna en kvarglömd telefon.  Och se fram emot torsdag när en ny podcast är färdig.

torsdag 22 mars 2012

این نیز بگذرد


tisdag 20 mars 2012

Att Vara eller inte Vara


Har varit utfrågare på en årsstämma i Vara Konserthus. Två dagars inläsning av verksamhetsberättelser, motioner, ett flertal telefonsamtal med branschfolk och en dags funderande resulterade i ett fyrsidigt frågebatteri och konstaterandet att den nya styrelsen gjort ett riktigt bra arbete. Men det blir det ju ingen underhållning av. Säkert finns det en och annan som vill se "ansvarsutkrävande" och blod, sådana finns det alltid. Men när det bara skulle bli burleskeri, i ett i övrigt seriöst sammanhang, kan jag inte ta på mig den rollen; jag är ju ingen kvällstidningsreporter.

Fast jag ångrar en sak jag sa som moderator. Ångrar det inte mycket, men lite. Det var en onödig, publikfriande kommentar som förringade värderingar vars representanter inte var där.

Nå, på herrtoaletten, efter utfrågningen, kommer en man fram till mig och säger åt mig att jag skulle gått hårdare åt dem i styrelsen. Fast å andra sidan, tillägger han, så har de gjort ett bra jobb som får ihop hela organisationen på så kort tid. Men, fortsätter han, man måste alltid hålla de förtroendevalda kort. 

Tänker på mina egna år som ordförande i en bostadsrättsföreningsstyrelse och minns att det handlade om att hållas ansvarig för de få tillkortakommandena, inte för allt det som gjorts rätt. Och hur det sakta började påverka min uppfattning om en hel del av mina grannar.



Nå, alla är i grund och botten mycket rara och jag vandrar ut i Varaslättsblåsten. Enligt kartan i telefonen är det en kilometer till stationen och jag har en dryg timme på mig att ta mig dit. Beslutar mig för att se stan. Vandrar runt i stadskärnan i motvind, hur jag än vänder mig och går. Ser allt och har bara 48 minuter kvar att slå ihjäl. Conditori Nordpolen Vara är öppet och skyltar med grötfrukost för 60 kronor. Jag tar en Nordpolen special och en vetebulle med pecannöt och lönnsirap. Hela kalaset kostar 37 kronor och jag blir serverad vid bordet. Känner mig lite som en karaktär i en Pär Rådström-roman. 

Publiken på Conditoriet är blandad. Äldre och yngre om vartannat. De sistnämnda kunde sitta på ett fik varsomhelst i Sverige. De verkar vara arbetslösa eller undersysselsatta och diskuterar hur mycket man tjänar på att bära ut tidningar. Och om det är värt att gå upp för, på morgonen. En flicka funderar på att starta ett hästgymnasium och de andra tråkar henne för det. Eller så är det bara så jag uppfattar det.

Det känns lite som om jag gjort en tidsresa. Husen ser ut som något obestämbart 50/60-tal. Det är tomt på folk på gatorna i staden, förutom några pensionärer som stretar i den hårda blåsten. Och så några mörka kvinnor som jag, kanske fördomsfullt, tror är flyktingar. Det är väl det som gör att jag inser att det fortfarande är 2012.

Plockar ihop mina saker från kafébordet och går till tåget för färd till Herrljunga. Där kan vad som helst hända. Exempelvis att det tåg skall komma som för mig någon annan stans.

torsdag 15 mars 2012

Elias Canetti i verkligheten

Har huset fullt av ungar; barnen och deras kompisar.

Lagar mat, utfordrar dem och tänker på många saker samtidigt: tankarna studsar som en amfetaminstinn flipperkula mellan nu och då, Sverige och Grekland, Gotland och Mälarhöjden, Bromma och Södermalm, kalamataoliver och brunsås, mina föräldrars söndagstillställningar och varför, Four Tops o.s.v.

Minns ett citat av Elias Canetti: I andras familjer kvävs man. Man kvävs i sin egen också, men man märker det inte.

Äter kalamataoliver, gurka, rödlök och tänker på när min pappa handlade fetaost och RIKTIGA oliver i Hötorgshallen i början av 70-talet. För att det var gott och för att de som sålde det var trevliga personer som kämpade och stod i. Han är och har varit en man utan större åthävor, vars timglass snart runnit ut, och jag har insett att han nog inte är eller varit en såpass dålig förebild. I det inskränkta Sverige som en gång var. Och kanske alltid förbliver vad det var.

torsdag 8 mars 2012

Fast i förorten

En cykel står fastlåst i lyktstolpen vid Ugglemossvägen 3. Den har stått där så länge jag bott här, vilket snart är ett år. Det är en s.k. mountainbike och låset är rejält. När jag var ung kallades den typ av bygellås för mopedlås. Nuförtiden heter det säkert något annat.

Cykeln står där och jag har funderat över vad som hänt med dess ägare; om hen (hahahaha, nu skrev jag det) avlidit, glömt den eller bara resignerat. Fastlåst är cykeln och övergiven, på det mest hemska sätt: Ett redskap för flink, fartfylld färd fastlåst i en lyktstolpe i en sovkommun på den sörmländska tundran.

Tror inte att den klarat en månad innanför tullarna, med mindre än att den blivit plockade på det mesta som gått att plockas av med hjälp av bärbara verktyg.

Det kanske är en installation, som en rondellhund eller något liknande?

Skall nog ta en bild av den och publicera. Men det är ingen brådska; den lär stå kvar...