söndag 5 september 2010

PR-skolan: 4. Medieträning

Medieträning har sett likadan ut länge, men vad som ibland läggs till nuförtiden är uppträdande i sociala medier.Lata journalister ser gärna medieträning som ett hot mot deras arbete, men jag är mer övertygad om att medieträning underlättar för såväl duktiga som mindre duktiga journalister.

Grunden för medieträningen handlar om att utbilda (de som har råd) i att förstå mediernas spelregler och vad som gäller vid olika intervjusituationer. Det kan vara viss skillnad mellan hur man skall formulera sig för att elda på de anställda och entusiasmera kunderna samt hur man formulerar sig för att få något vettigt sagt till en journalist som i bästa fall (och i runda slängar) har en uppfattning om vad företaget överhuvud taget sysslar med för att tillfredsställa sina kunder och samhället i stort.

Vanligtvis genomförs medieträningen med en inhyrd medieträningskonsult, gärna med bakgrund (och helst lite känd) från någon  kändare blaska, TV eller radio. Och ju mer känd, ju dyrare; men har man köpt något dyrt har man i alla fall försökt... Och det finns en hel del journalister att hyra som sadlat om eller gör det som extraknäck.

Utbildning, budskapsträning, övning, återkoppling, ny övning och sedan slutord samt någon liten minneslapp att ta med sig till kontoret att ha under skrivbordsunderlägget.

Oftast, men inte alltid, leder det till att den som tränats kan svara redigt på frågor och lär sig att hjälpa journalisten med sitt arbete. Något som vanligtvis uppskattas.

Det största problemet med medieträningen är väl att företagsledaren förväntar sig att någon större affärstidning skall ringa.

1 kommentar:

  1. Merparten av de människor som jag intervjuar är INTE tränade att hantera media. Och jag är djupt tacksam över det. Tack vara att de är otränade, blir det också intressanta samtal, samtidigt som jag har ett ansvar att inte missbruka förtroendet.
    Däremot finns det en grupp intervjupersoner som är chefer för antingen företag eller organisationer och där man sannerligen kan undra varför man inte ägnat sig åt mediaträning eller kanske mera, varför man inte överhuvudtaget gjort en omvärldsanalys och tänkt igenom sin kommunikation, inte bara gentemot media utan mot alla intressenter. Många gånger tror man att mediaträningen är en quick fix, när det i själva verket handlar om betydligt större grepp.
    Men som journalist är man naturligtvis rätt tacksam för att även denna grupp är otränad när det gäller media...

    SvaraRadera