lördag 26 maj 2012

Vad man pratar om när man pratar om

Koder och kontext kan vara nog så förvirrande när man växt upp i en kultur och ett sammanhang. Hur blir det inte när man kommer som ny till ett land, en kultursfär eller ett sammanhang.

Har några riktigt gamla vänner, nå de är i min ålder, men när vi pratar om saker och våra liv hamnar vi i ett läge där referenserna för sammanhang och företeelser idag (2012) svävar kvar i 1960- och tidiga 1970-talet. Vet inte hur nyttigt det egentligen är, men det är nog så intressant att reflektera över.  Något som inträffade på mitten av 80-talet betraktas som något nytt, eller åtminstone nyligen skett:
- Det var ju då du satte fart med det där och började umgås med de där och sen........

Men tiden har gått och ibland blir detta umgänge som ett besök på museum. Istället för artefakter är det händelser och relationer, till synes påtagliga, som förevisas och förklaras. Kanske ett sätt att klistra samman en relation där mycket av det som sker, nu sker tillsammans med andra och i andra sammanhang. Men umgänget med dessa gamla vänner blir extremt esoteriskt. Kanske ett sätt att bevara ett reservat, fritt från samtiden och samtida.

Fåglarna sjunger som besatta. Sitter på verandan med nekrologerna i Svenska Dagbladet och tycker att det blivit lite väl mycket tjosan och tjena. Det är söndag och mors dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar